Skip navigation


Sedar tak sedar dah setahun 1 bulan umur baby yang aku lahirkan pada Februari tahun 2009 yang lalu. Cepat tul masa berjalan…Dan secepat itu juga, Khwarizmie pun dah pandai berjalan. Dan juga dah pandai nak bermain…

Aku pulak, dalam kesibukan bekerja dan melayan karenah student…hmm sedang berdebar menanti kehadiran adik Khuwarizmie! hehe

Tak sangka, dalam umur aku yang akan melangkah ke angka 28 tahun ini, aku bakal mempunyai 2 orang permata hati. Terima kasih Allah!

Due date yang DR bagi adalah pada 14 April ni…tapi aku yakin, kuasa Allah mengatasi segalanya. mengikut sejarah terdahulu (masa bersalin kat Khuwarizmie) aku bersalin awal 3 minggu dari tarikh jangkaan. So, berkemungkinan yang kedua ni juga lebih awal dr tarikh jangkaan. Tapi, sebenarnya, aku berdoa juga supaya baby dalam perut aku ni, sabar menanti kepulangan abah dia dr berkursus di Melaka , ari Khamis ni. Bukan lah sebab aku ni penakut nak bersalin tanpa abang disisi..tapi kata orang, lebih mudah nak buat pengurusan ke hospital dan sebagainya…Sebab aku malas lah nk menyusahkan mak dan abah aku yang dah tak berapa larat tu…Walau apa pun, aku redha.

Hmm Khuwarizmie dah pandai berjalan dan sekarang dah nak pandai berlari pulak!

Pantang ada yang mengacah, mesti dia nak cuba melarikan diri!Ya Tuhan, besar sungguh anugerahMU!

Doa ku pada anak ini, semoga membesar menjadi anak yang soleh, beriman, berilmu dan berakhlak mulia …sesuai dengan namanya, cendiakawan Islam tersohor…

AMIN

Yes, almost a month i was in 2010! Not only me, but all of people in the world as well!For normal person, normally will state down the list of their new intention for this new year. As for me, acctually I am! But I do not put it down on the piece of paper, just only graphically ilustrated in my mind! hehe…

Don’t know why, I just feel want to put it down (I mean my new year strategy) on this blog, after 3 weeks I go through these wonderful January? Is it sound funny??? hehe

I put it later…hehe

Skang ni dah canggih. Kalau zaman aku kecik2 dulu, nak ambik gambaq kena pi beli kodak 26 keping atau 36 bkeping..tapi sekarang ni dah tak yah guna kodak, pun buleh ambik gambar. Nak lagi canggih beli phone yg ada memory card dan ada MMS system… pastu posing..dah buleh dapat gambar… dunia dunia…

05112009223Gambar ni masa khuwarizmie dalam kereta , nak p umah babysitter. Ada gaya Pilot kan? hehe

18092009193 hehe…macam Hang Tuah tak?

03092009175Handsome tak senyuman saye? Jangan tergoda…Hehe

.

.

.

22082009Ini pulak pose saye ngan abah saye…Sama tak kami?

.

.

.

20102009215Ini Doraemon saya. Abah yang belikan…

26072009153Gambar saya dan ibu.

.

.

.

27092009206Ini walker saya.

NANTI SAMBUNG LAGI!!!

dah nama pun budak kecik, senang je nak demam.

Batuk sket, badan mesti panas. temperature naik. Pastu mula nak ada kahak.

 

10 Nov 2009, Selasa

Macam tulah si khuwarizmie ni…kena batuk je 2 hari lepas. Ingatkan batuk biasa sbb dia batuk jarang-jarang.Aku buat tak tau jelah…tetiba sehari semalam, badan dia mula panas tengah malam. Bila cek temperature , dah 38 degree…ahhh risaunya aku..Nak bawa g klinik, takda yg 24 hours kat Kulim ni… (atau mungkin aku yg tak tahu…)

Aku cuma bawa dia pi child specialist pada pukul 8 pagi.

Apalagi, kena sedutlah guna immolizer tu… Sebab kata Dr tu, kahak dia dah tebal, sebab tu nafas dia berbunyi…dah macam nak jadi penat. Kalau bawa g hospital, confirm kena tahan wad. Aku rasa macam Dr tu cuba nak gertak aku je…tapi aku redha je lah.

Kesian Khuwarizmie kena sedut kahak dia, sampai merah muka. Huhu…aku yg dok pegang dia yg rasa nak nangis…

Tapi, demi nak melihatkan dia sihat, aku terpaksa bagi Dr tu buat Immolizer.

SO, lepas pada balik dr klinik tu…suhu dia turun sket… tapi still nampak tak ok.

Disebabkan aku kerja, aku terpaksa hantaq dia ke rumah pengasuh dia. Then aku masuk kerja.Harapan saya moga- moga malam ni, dia ok…

Arggg!!! aku ingatkan Khuwarizmie ni dah ok. Rupanya, malam tu suhu naik lagi. dengan cirit yang semakin kerap. Risaunya aku…

11 Nov 2009

Pagi tu, aku terpaksa bawa baby p klinik pakar sekali lagi…

Aduh..kena sedut lagi, sbb katanya, kahak masih tebal…

Ya Allah, hanya Allah je tahu perasaan aku masa tu.

Nasib baik kali ni, abahnya ada sekali menemani aku ke Klinik Dr Harcharan tu.

.

.

.

Selepas jumpa dr tu, aku bagi baby makan ubat. Dia pulak sekarang sejak-sejak dah nak boleh berjalan ni… dah panadai bezakan ubat dengan air biasa.

Dia akan tutup mulut dia kalau dia rasa yg aku bagi tu ubat!Adoi…ibu nak bagi baik ni…

.

.

.

Pastu, bawa dia gi umah Tok Dah dia …Harapnya dia ok lepas tu.

 

12 Nov 2009

So, kesimpulan dari kisah ni..terganggu lah kerja aku 2 hari lepas…

Hmmm, apa-apalah..aku tak kisah, asalakan anak aku tu sihat kerana dialah permata hatiku.

.

.

.

Cheeseeeeeeeeeeeee….

DSC00449

MAsa ni, kami pergi ke IKEA one Utama. Syok…pusing2 tengok internal design IKEA untuk set rumah…Hai,…kalau lah aku ada rumah sendiri… Khuwarizmie sempat berposing dengan kakak sepupunya..Shahira..

DSC00443Wah..best jugak duduka atas kerusi buaian ni…hehe. Siap terangkat kaki lagi..

lepas IkEA tu, kami pergi shopping ke SOGO pulak. Wah,,,gelap mata aku melihat segala sale yang ada. So, apa lagi 3 hand beg aku beli. Puas hati ! hehe

Dah penat,,,tapi ujan lebat pulak kat luar SOGO ni…so, rehat jap kat Secret Recipe.

DSC00466Ujan lambat lagi nak berhenti…UUUU CAK!

DSC00459Dalam kereta, dah nak balik umah…Kakak Alis tetiba belikan Ultraman.Surprise!!!

penat jalan-jalan, dah lapar susu.

Ibu…saya nak minum susu…

DSC00454

Dah penat jalan, balik rumah nak relax. Tapi nak try dulu baju baru yg ibu beli kat SOGO tadi…

DSC00477Comel tak baju ni?

Nak main lah…DSC00481

Hmm kami bertolak balik dari KL pada 2. 11 jam 4 pagi. Sebab abah dah kena kerja ari tu. Tapi InsyaAllah, ananti Ibu dan Abah Cuti, kita gi KL lagik…

CHEEESEE…..!

Dah kata pergi kenduri, aku n my husband telah bermalam di umah kak ipaq yg baik hati tu. haha so, abes lah si Khuwarizmie ‘bermesraan’ dengan sepupu-sepupunya. Biasalah,,,dah sekali sekala berjumpa…dahlah sekarang ni Khuwarizmie dah semakin bijak bermain…

.

.

.

DSC00430

DSC00434

DSC00437

DSC00438

NI lah posing – posing saya yang sangat comel ni…

Gambar-gambar yang sempat dirakamkan semasa majlis pernikahan kelly dan Majlis resepsi dia.

.

.

.

IMG_3581

Handsome tak saya? Khuwarizmie pun nak tengok acik Kelly kawin!

IMG_3585Aku, Hubby, Khuwarizmie dan acik Fiza. si Fiza ni akan deliver bersalin bulan 3. Dah tak lama dah…

IMG_3571Yang ni pulak pose Khuwarizmie dengan sepupunya, kakak Alis …Sebenarnya si Khuwarizmie ni tgh berusaha lepaskan diri dari di ‘tangkap’. Dia nak merangkak ke seluruh ruang masjid…Masalahnya, org tgh nak menikah niii…HEHEHEE

IMG_3586Suami Fiza, Fiza, Aku, Suami aku dan Khuwarizmie.2 Pasang pengantin ‘lama’ sket.

Kalau nak tau, Aku dan Fiza ni berkongsi tarikh lahir , iaitu 13 June…best tak?

IMG_3596

Yang ni pulak gambar masa hari kenduri d pihak perempuan. Aku, Khuwarizmie, Mak cik Kelly (pengantin) dan Pakcik Fahmi…

Soalan: Pak Cik Fahmi ni, bila nak kawin?hehehhehee

IMG_3600Tumpang pose ngan pengantin kat katil pengantin.hehe

IMG_3602Sempat posing atas katil pengantin lagi. Tempat paling ekslusif ni…!!!Teringat time aku n my hubby kawin kan…hehe

Hmm , dear Kelly, aku harap kau akan selalu bahagia di samping Asyraf !!!Walaupun kita sudah tidak sesingle dulu, tapi semoga our friendship will be always forever.

SELAMAT PENGANTIN BARU dan selamat melayari alam rumah tangga!

Antara percaya dengan tidak, akhirnya tamatlah kisah bujang seorang yg bernama Khalida! Masa first time dapat wedding invitation dia, lama juga aku perhatikan tulisan di kad undangan tu…Takut silap nama!

Tapi, memang sah! dia dah nak kawin. Dah sampai seru agaknya!

Sebagai kawan , aku cuma harapkan yg terbaik untuk nya.

Tapi, walau apa2 pun, setiap kenangan di zaman belajaq dulu memang tak dapat dilupakan. Kenangan pada setiap kisah skandal Miss Kay dan dot2 nya…masih segar di ingatan! Hehe

Kenangan macamana dia berceritakan kisah ‘skandal’ nya…(sebab aku memang takda kisah skandal melainkan kisah aku ngan laki aku je…si encik Sulhan…masa tu boyfren lah…)hmmm…

Mungkin itu lah yg dinamakan JODOH di TANGAN TUHAN…berkawan dan bercinta dengan seribu orang pun,,,, tetapi kalau dah Allah tentukan jodoh si Khalida tu dgn Si Asyraf tuu…akhirnya, jumpa jugak depa masa time kerja…Walaupun masing2 baru je mengenali, tetapi keserasian itu yang lebih penting.

Alhamdulillah, Allah bagi aku kesempatan kat aku untuk menghadiri dan menyaksikan majlis akad nikah ‘mak cik’ yang sorang ni dengan pilihan hatinya.

Doa aku moga depa berdua bahagia.

Aku n my hubby bawa si kecik kami ke majlis akad nikah aunty Kelly pd hari Jumaat 30 HB 10 tu…

IMG_3569

Pengantin berdebar menunggu nk diijab kabulkan!!! Toing Toing! Jangan salah sebut yer Asyraf!Kelly dok sain dokumen persetujuan nikah…

IMG_3579Setelah sah menjadi isteri org. CONGRATES mY FREN!!!

 

Next entry ->>> gambar -gambar lain…zass!!!!!

Yuhuuu.

Memandangkan Khuwarizmie dah semakin buleh nk berjalan, dengan umur yg dah nak menghampiri 9 bulan ni, dia dah pandai merangkak! Pandai nak berjalan!

 

Then, aku ngan abg pun decide beli walker kat dia. Sbb nk mengelakkan dia dok mengutip habuk2 kecik kat lantai tu…tapi dengan adanya walker ni sbagai kenderaan baru dia ni…hmm habiS umah aku nk “disimpannya”… hehe

IMG_3563

IMG_3560 bergaya tak? Siap pakai kasut merah lagi…

esok pagi nak p ke majlis kenduri makcik kelly pulak. Nak pakai baju apa ye?